top of page

Zuivere democratie


Eergisteren 14-9-2016 sprak Jean Claud Junker de state of the union in het Europese parlement. Hij gaf aan dat het Europees parlement in een crisis zit. Dit is een understatement. Hij pleitte voor betere uitleg naar de burger toe. Diezelfde dag hoorde ik Frans Timmermans in zijn reactie zeggen: Nee we moeten Europa niet meer uitleggen bij de burger we moeten naar de burger en de lidstaten toe en luisteren wat er speelt en wat de behoeften zijn. Een tegenstelling zo lijkt het. Wie heeft er gelijk ? Na overleg met Hanneke Bijl de oprichtster van PIP Partij voor Intergrale politiek kwamen we samen tot de conclusie dat ze beiden gelijk hebben. Het een sluit het ander niet uit. Junker pleit voor meer transparantie en uitleg aan de burger waarom er besluiten genomen zijn en wat de functie en het voordeel van een EU is. En Timmermans wil in wederkerigheid zoals het in een relatie behoort van de lidstaten horen wat de behoeften zijn.

Ik ben zelf een groot voorstander van de EU en zal uitleggen waarom.

De EU is opgericht door multinationals die hun afzetgebied naar Oost Europa wilde vergroten en een Europese superstaat wilden creëeren. Dat is hen gelukt, de EU telt zo'n 500 miljoen inwoners het dubbele aantal inwoners van de VS. Het idee achter de EU was dus zuiver economisch, maar de EU heeft een ander groot voordeel, namelijk dat ze vrede waarborgt binnen de EU lidstaten. Hiervoor heeft de EU dan ook de Nobelprijs voor de vrede gekregen. Veel mensen gaan aan dit feit voorbij omdat ze vrede als iets vanzelfsprekends zien in Nederland en Europa. Vrede is ons Allerhoogste goed en alleen daarom al ben ik een voorstander van een gezamenlijke EU. Stel je toch een voor dat er hier oorlog was. Dat kunnen we ons niet voorstellen maar beelden van WO 2 wat onze opa en oma's meegemaakt hebben willen we nooit meer.

Er is wel veel kritiek op de uitvoering en ook dat onderschrijf ik. Junker onderschrijft dat ook en daarom moet de EU transparanter worden en beleid gaan communiceren met de Europese bevolking. Op deze wijze betrek je de bevolking bij de EU. Het argument van Timmermans wat paradoxaal is op het beleid van Junker , hij zegt :nee we moeten luisteren naar de bevolking en lidstaten wat hen behoeften zijn. Dit lijkt me een heel goed signaal zodat de burger en haar initiatieven gehoord worden en de politiek er een visie op kan geven en kan ondersteunen. Er is altijd een vorm van wederkerigheid in een relatie zo ook tussen de EU en de lidstaten en de burger. Ik ben van mening dat wanneer je burgers weer informeert en betrekt bij het proces en besluitvorming en meer samenhang en gemeenschapszin ontstaat binnen de samenleving en een gemeenschap. De EU beslist als volksvertegenwoordiger namelijk over de gewone burgers , dan moet deze wel geïnformeerd zijn over wat de EU beslist. Er zou voor elk besluit een mogelijkheid moeten kunnen zijn tot het houden van een referendum zodat de burger zelf kan meebeslissen wanneer het niet eens met de besluitvorming. Het moet dus mogelijk gemaakt worden een referendum te houden. Wanneer er op deze wijze besluitvorming plaatsvind is er sprake in mijn beleving van zuivere democratie. Op deze manier betrek je de burger bij het democratisch proces. De burger krijgt meer zeggenschap en de EU is weer dienstbaar aan het volk. Hiervoor zouden we wel af moeten van het gezwel van de lobbyisten in Brussel zodat niet het belang van de multinationals wordt behartigd maar het algemeen belang en dat van de Aarde als geheel voorop staat. We hebben het desastreuze voorbeeld met de olie en automobiel industrie waardoor we nu met een klimaatcrisis zitten. Stop daarom het lobbyisme in Den Haag en Brussel.

Betrokken burgers

Wanneer je betrokken burgers krijgt krijg je automatisch meer gemeenschapszin , wat momenteel een van de grote vraagstukken is in de politiek Den Haag, alleen op deze wijze , wat willen burgers , transparantie en mogelijkheid tot referendum krijgt je het vertrouwen in de politiek weer terug en zal de betrokkenheid naar elkaar individueel toe vergroot worden en problemen als hangjongeren, extremisme, overmatig geweld en gebruik van drugs en alcohol en het egoïsme en individualisering tegengegaan worden, want mensen worden actief betrokken bij besluitvorming over hen eigen leven is dat waard om je voor in te zetten.

Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page